Čerstvé sýry typu žervé - zpracujeme co nejdříve. Pro delší skladování je vyndáme z obalu, vložíme do misky a zakryjeme plátýnkem navlhčeným ve směsi vody a octa nebo bílého vína a šup s ním do ledničky!
Zrající sýry jako romadúr - k dozrání ponecháme v pokojové teplotě pod sklem nebo v uzavřené nádobě. Vyzrálé uchováváme v chladu pod poklopem nebo v pytlíčku, aby se nerozvoněly celou lednicí.
Plísňové sýry prezentované třeba hermelínem - měkký, vyzrálý necháme v krabičce v původním obalu v lednici. Nevyzrálý necháme dojít v pokojové teplotě. Zbylé kousky na příští použití zabalíme do alobalu, aby neokoral nebo neosliznul.
Holandské sýry jako je eidam - ponecháme je raději vcelku, zabalené v čisté utěrce, kterou jsme namočily v roztoku vody s bílým vínem nebo octem - neokorá.
Ementálské sýry jsou tučnější, například moravský bochník - rovnou z obchodu je nerozkrájené vložíme do igelitového pytlíku nebo přebalíme alobalem a vložíme do ledničky.
Sýry na strouhání typu parmazán - ty je lepší kupovat v malém a brzy zpracovat. Mají totiž tendenci osychat a ztrácejí na chuti. Když není zbytí, mějme je v dobře uzavřené nádobce.
Kyselé sýry zastupuje syreček - nevyzrálé tyčinky či kolečka patří do misky pod skleněný poklop nebo do uzavřené nádoby, kde je necháváme v pokojové teplotě. Vyzrálé raději spotřebujeme hned, v nejhorším v dobře uzavřené nádobě vydrží v chladu do druhého dne.
Tavené sýry - ponecháváme je v původních obalech. Pokud odkrojíme jen část, zbytek opět dobře zabalíme. Rády totiž osychají a snadno chytají plíseň. Konzumujeme do týdne!
- Sýry špatně snášejí dlouhý a silný chlad. V ledničce by měly být v její méně chladicí části.
- Pokud chcete tvrdým sýrem zahušťovat nákypy, omáčky... sýr předem nastrouhejte. Rozpustí se teplem.
- Můžete je uchovat i bez ledničky - tvrdé sýry v celku zabalte do čisté utěrky namočené do osoleného roztoku, či roztoku vody a octa nebo vína. Balíček pak zakryjte poklopem - miskou.
- Při použití sýrů tavených, třeba do polévky, omáčky... Rozpusťte je předem v hrnečku s trochou tuku, zřeďte mlékem nebo vodou a až poté používejte při vaření.
- Nemusíte vyhazovat drahý sýr proto, že vám oschnul. Namočte ho do hrnečku mléka, opět se osvěží.
Žádné komentáře:
Okomentovat