úterý 30. prosince 2014

Carbonara

Carbonara
(2 porce)

80 g anglické slaniny (lépe pancetty) na kostičky osmažíme na pánvi. Mezitím si v misce smíchám 3 žloutky s hrstí nastrouhaného parmezánu, cca 1 dcl vody od těstovin (můžeme přisolit, záleží jak je slanina slaná) a pepř.


Uvařené těstoviny dáme ke slanině a pořádně promícháme. Sundáme z „plamene“ a těstoviny přelijeme směsí z misky. Za tepla promícháme, tím se žloutky „uvaří“, ale i tak by měly působit krémově - smetanově. Na talíři zakápneme olivovým olejem a posypeme parmezánem.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička