pondělí 10. ledna 2011

Svařené víno podle pana Cuketky (**)

V hrnci roztav cukr (dávám lžičku na deci vína, ale záleží na sladkosti vína) a když je karamel světlý, zalij ho trochou vařicí vody (pan Cuketka píše, že studenou vodu lijí jen milovníci audiovizuálních efektů:). Do vody se přidá koření - hřebíček, celá skořice, mletá skořice, badyán, muškátový květ, citrón, pomeranč, rum? - podle chuti a možností. Koření se krátce povaří, aby se dostatečně "vyjádřilo" do vody. Nakonec se přilije víno, ale nesmí se vařit, jen se nechá táhnout, aby se neztratil alkohol. Když se na hladině objeví bílé bublinky (cca 75 stupňů), stáhněte plamen (nebo elektriku a nebo indukci) a ihned podávejte.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička