středa 17. listopadu 2010

Zapečená cuketa s nivou (**)

Složení: středně veliká cuketa, anglická slanina, 2 x 125 gm nivy, 4 stroužky česneku, mozzarella dvě „pecky“, smetana, sůl a pepř

Cuketu oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na cca 3mm proužky a povaříme 5 minut v solené vodě. Do pekáče (remosky) dáme proužky lehce osmahlé slaniny a na ni dáme polovinu povařené cukety. Nivu vidličkou rozmačkáme spolu s česnekem na plátky a rozprostřeme na cuketu. Na nivu dáme druhou vrstvu z cukety a na ni naklademe na tenká kolečka mozzarellu a to celé zalijeme smetanou smíchanou se solí a pepřem. Zapečeme 20 minut na 200°C.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička