sobota 11. prosince 2010
Zázvorky - klášterní (-)
Do hlubší mísy dej osm žloutků, dvě celé vejce, 56 dkg cukru, z celého citronu a pomeranče jemně sekanou kůru, 2 kávové lžičky tlučeného zázvoru, a tím pilně míchej půl hodiny. Potom zamíchej lehce, abys dlouho těstem nemíchala, 56 dkg krupičkové mouky. Je-li snad těsto řídké, přidej ještě jeden až dvě hrsti mouky - neboť následkem vlhčí mouky těsto řídne. Nyní polož těsto na vál a dej je pouze do sebe (?), rozválej je na 1 1/2 cm tlusté, formičkou vypichuj zázvorky a klaď od sebe vzdálené na plech máslem pomaštěný. Zázvor ráno udělaný dej péci večer, když jej večer připravíš, upeč je ráno; zatím jej nechej na plechu v kuchyni odpočívat. Když jej dáváš péci, hleď, aby trouba byl mírně vyhřátá; zázvor se musí jen zvolna péci, tím velice nabude a je dobrý.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tipy a rady do života i do kuchyně
- Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
- Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
- Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
- Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
- Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
- Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
- Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička
Žádné komentáře:
Okomentovat