středa 17. listopadu 2010

Rajčatová omáčka podle Lucie (**)

Složení: doplním po zkoušce

Na dno hrnce (pánve) dám plátky slaniny, až zesklovatí přidám cuketu. Podle tučnosti slaniny přidám trošku oleje a jednu cibulku na jemno. Přidám půl paličky česneky na plátky a až zesklovatí přiliji půl litru protlaku. Potom sůl, pepř, trošku sojovky a trošku chilli. Nakonec přidám dvě papriky nakrájené na kostičky.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička