Složení: kotlety, hrášek, slanina, cibule, hladká mouka, smetana, sůl a pepř
Na oleji v hrnci lehce vypečeme kostičky slaniny a pak na ní postupně opečeme naklepané osolené a opepřené kotlety. Přidáme cibuli na jemno a krátce podusíme. Poté zalijeme vařicí vodou tak, aby skoro vše bylo pod vodou, a dusíme cca 2 hodiny až je maso měkké. Smícháme šlehačku s hladkou moukou v hrníčku a přidáme k masu spolu s hráškem. Ještě krátce povaříme a podáváme s rýží. A ještě jedna čerstvá variace.
Přírodní kotlety s hráškem (**)
Složení: 1 kg kotlety, sterilovaný hrášek (větší plechovka 425 ml), 150 gm slaniny, střední cibule, 1 lž bramborové moučky, 1 l zeleninového vývaru, hladká mouka na zaprášení kotlet, sůl a pepř
Na oleji v Papinově hrnci lehce vypečeme kostičky slaniny, přidáme cibuli na jemno a pak na ní postupně opečeme naklepané osolené a opepřené kotlety, které jsem zaprášil moukou. Poté zalijeme horkým vývarem, hrnec zavřeme dusíme cca 20 minut (měl jsem pečeni i kostí, tak jsem na dušení přidal do hrnce i kost). Maso vyjmeme (i kost) a vývar redukujeme cca 10 minut, potom do hrnce dáme bramborovou moučku rozmíchanou s troškou studené vody a přidáme hrášek a maso tak, aby se prohřálo. Můžeme podávat s rýží, brambory nebo bramborovou kaší.
středa 17. listopadu 2010
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tipy a rady do života i do kuchyně
- Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
- Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
- Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
- Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
- Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
- Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
- Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička
Žádné komentáře:
Okomentovat