neděle 22. srpna 2010

Cuperník (**)

2 hrnky nahrubo nastrouhaných cukety
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 vanilkový cukru
prášek do pečiva (nebo ještě lépe prášek do perníku)
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody nebo mléka
citronová kůra

Smícháme cukr, kakao, skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva, rozklepneme 3 vejce a vše řádně rozšleháme. Přidáme olej vodu nebo mléko nahrubo nastrouhané cukety, promísíme a pečeme.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička