neděle 22. srpna 2010

Grilované cukety (**)

příprava 10 minut, marinování 12 hodin, grilování 10 min.

1,2 kg malých mladých cukety
6 lžic olivového oleje
2-3 lžíce sójové omáčky
5 stroužků česneku
2 lžičky tekutého medu
1 chilli paprička
sůl
nasekané čerstvé bylinky (bazalka, tymián, petrželka apod.) na posypání

Z omytých cuket odkrojíme konce a každou podélně rozkrojíme.
V misce prošleháme olej se sójovou omáčkou a medem, vešleháme česnek utřený se solí a marinádu ochutíme rozdrcenou chilli papričkou (pokud máme čerstvou, zbavíme ji semínek a nadrobno nasekáme). Připravenou marinádou potřeme cukety a necháme je zakryté marinovat (nejlépe do druhého dne).
Odležené cukety rozložíme na plech, vložíme do vyhřáté trouby zapnuté na gril a grilujeme za častého potírání zbylou marinádou 8 – 10 min. Před podáváním cukety posypeme nasekanými bylinkami.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička