čtvrtek 15. července 2010

Hovězí ragů (**)

Recept je volně inspirován Vilémem Vrabcem. Ragů jsem plnil do paštiček z listového těsta a podával za studena.

Složení: 2 roštěnky, cibule, slanina, hovězí vývar (nebo kostka), rajčatový protlak, sůl, pepř, sušený šupinkový česnek


Roštěnky jsem nakrájel na kostičky, potom jsem si v papinově hrnci na slanině osmažil cibulku, přidal jsem maso a osmažil, aby se zatáhlo. Potom jsem všechno zalil vodou s hovězí kostkou (nebo vývar) a trochou rajčatového protlaku. Hrnec jsem zavřel a vařil půl hodiny.
Po otevření jsem přidal sůl, pepř a opravdu hodně šupinek sušeného česneku. Nakonec jsem pro potřeby plnění do paštiček redukoval až na konzistenci hustšího krému.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička