pátek 26. září 2008

Slávky (-)

Složení: 1 kg slávek na 2 osoby, 2 dcl bílého vína, šalotka, česnek, petrželové pesto (na olivovém oleji orestované vlašské ořechy i s olejem do mixéru, přidat sůl,pepř a stroužek česneku - rozmixovat), olivový olej

Otevřené, které se po silné zaklepání nezavřou - vyřadit. Na hluboké pánvi orestujeme šalotku a česnek na lžíci olivového oleje, přidáme slávky, zalijeme vínem - plamen na střední hodnotu, přiklopíme a vaříme 5 minut. Otevřené slávky vyndáme a vodu zcedíme přes gázu (kvůli písku). Vodu trochu odpaříme, přidáme petrželové pesto a přelijeme vařené slávky.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička