pátek 26. září 2008

Tiramisu (podle Věry Křesadlové) (***)

Složení: silná káva, rum, jeden sáček piškotů, 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lučiny, 1 šlehačka, čokoláda (nebo Granko)

Do hrnku silné kávy velký rum a do toho namáčet piškoty. Nejdřív utřu žloutky a moučkový cukr a lučiny. Ušlehám šlehačku a vše spojím dohromady. Do hlubší mísy kladu na dno malou vrstvu hmoty, na ni vedle sebe hustě piškoty a dál střídat. Musí končit vrstvou hmoty na kterou nastrouhám čokoládu nebo nasypu Granko. Dám na několik hodin do lednice.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička