čtvrtek 25. září 2008

Polévka minutová (***)

Složení: 1 1/4 l vody, 4 dkg tuku, 4 dkg hladké mouky, 1 vejce, sůl, zelená petrželka

V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, mícháme, dozlatova mírně zapražíme, zalijeme vejcem, mícháme až se srazí. Přilijeme horkou vodu, povaříme 20 minut a ochutíme (např pol. kostkou a solí)

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička