čtvrtek 25. září 2008

Česneková pomazánka (***)

Česnekové chlebíčky televizní - "Liliputky"

8 dkg studeného másla
8 dkg rajského protlaku
2 stroužky česneku (utřené ze solí - dle chuti)
pepř  (nepatrně)
cukr (dle chuti)

Touto směsí potíráme buď kolečka šikmo nakrájených rovných rohlíků, nebo plátků veky. Máme-li dáme nahoru  kytičky zelené kudrnky petržele. (máslo se s protlakem nespojí - vypadá jako sražené, jako uherský salám) Jen pro ty, kdo mají rádi česnek! (ne pro pí. Naďu) Pí. prof. Vodenková nejí rajský protlak! Proti skleróze! Podáváme k vínu (když ho máme), jinak zvlášť dětem k čaji (šípkovému)

- V. Vrabec


Moje verze - Stejný díl másla a stejný díl rajského protlaku utřeme, přidáme trochu cukru, soli, worcestrové omáčky a hodně drceného česneku.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička