čtvrtek 18. září 2008

Oranžové kuře (**)

Složení: celé kuře nebo víc kusů (porcí), sůl; na marinádu: 150 g másla, pálivou papriku, orientální směs koření, 1 lžička hořčice, 1 lžička kečupu, česnek, sůl, pepř

Omyté naporcované kuře nasolíme, naklademe do pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme 15-20 minut. Pak začneme po cca 10 minutách potírat marinádou. Celkově pečeme nejméně hodinu. Mezitím si spaříme malý sáček mandlí, oloupáme a rozdělíme na půlky. Mandle přidáme těsně před koncem pečení.

Rozpustíme máslo a dáme do něj rozmačkaný česnek, přiměřeně papriky, orientálního koření, kečup, hořčice, sůl a pepř a všechno zamícháme.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička