čtvrtek 18. září 2008

Kuře s paprikou šalotkou (**)

Složení: 1 kg kuřecího masa (nebo vepřového), 150 gm anglické slaniny (hodně tučné), 4 šalotky, 2 červené papriky, sůl, pepř, 1 lžičku mleté sladké papriky, 2 lžíce tymiánu

Slaninu na nudličky osmažíme, vyndáme a na tuku osmažíme podélné osminky cibule až zesklovatí. Přidáme tymián a maso opečeme ze všech stran, přiklopíme a dusíme 25 minut. Přidáme papriku a dusíme dalších 10 minut. Nakonec vmícháme slaninu. Podáváme s vařeným bramborem.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička