úterý 16. září 2008

Čočka po orientálsku (***)

Složení: 500 g čočky, karí, rajský protlak, 4 stroužky česneku, cukr, sůl

Složení 2: 35 dkg čočky, 3 dkg másla, 3 lžíce oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, kari, cukr, ocet

Čočku namočíme na 3-4 hodiny. Na oleji osmažíme cibulku až zesklovatí a posypeme karí. Přidáme rajský protlak a nastrouhaný (nadrcený) česnek a zaprášíme cukrem. Rozmícháme, přidáme čočku a zalijeme vodou jen lehce nad čočku. Vaříme mírně až do měkka (až jednu hodinu). Nakonec osolíme.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička