úterý 16. září 2008

Bramoborový salát (**-)

Jedna varianta je bez majonézy nebo jogurtu:
Složení: cca 8 brambor vařených ve slupce, jedna cibule na drobno, 4 nakládané okurky taky nakrájené na drobno a cca 1 dcl nálevu ze sklenice, dvě lžíce hořčice
Všechno smícháme a máme lehce nakyslý lehký a lahodný bramborový salát bez majonézy a jogurtu. (Teď jsem akorát viděl Kluky v akci, kde dělali salát podobně s tím, že "pojivo" bylo bohatší o vařené žloutky a máslo.)

Další je z popisku na norském kupovaném a velmi lahodném salátu (-):
Složení (v tomto případě doslova opsáno z obalu): brambory, sojový olej, voda, hořčice, žloutek, ocet, cukr, cibule, nať z jarní cibulky, koření

Poslední mě napadla jako kompromis mezi salátem a kaší (-):
Uvaříme díl brambor A a díl brambor C. Z C uděláme kaši a vařené A protlačíme mřížkou do kaše. Ještě to vyzkouším a doplním.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička