úterý 16. září 2008

Cuketa ala bramborák (*)

Složení: stejný díl strouhaných brambor a oloupaných odjadřincovaných a též nastrouhaných cuket, sůl, pepř, majoránka, vejce a česnek

Brambory a cuketu smícháme a po částech ze směsi nad dřezem vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme sůl, pepř (pomálu - cuketa ho násobí!), vejce, česnek a majoránku. Promísíme a dáme na plech s pečicím papírem. Můžeme udělat placičky nebo jen jednu velikou. Pečeme bez předehřátí 20 minut na 200°C a pak 35 minut na 150°C.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička