čtvrtek 18. září 2008

Lví hlavy (***)

Složení: 1/2 kg mletého tučného masa (netučné doplnit sádlem - lví hlavy jsou pak jemné), trochu sušených hub předem namočených, 2 jarní cibulky, 3 polévkové lžíce sušených krabů (nebo nic), 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička zázvoru, 1 a 1/2 kávová lžička cukru, 250 g celeru (čerstvý nenaložený), olej, sherry

Jemně nakrájet houby a cibulku, smíchat s masem, přidej sherry, sojovou omáčku, sůl, zázvor, cukr a krabí moučku. Celer na drobné kostičky, opeč ho na rozpáleném oleji a okapaný do masové směsi. Udělej asi osm koulí a opeč po všech stranách.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička