čtvrtek 18. září 2008

Cibulové lasagne (**)

Složení (4 osoby): 8 cibulí, 70 dkg másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 litru mléka, 1/4 litru zeleninového vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový květ, svazek pažitky, máslo na vymazání formy, 250 g lasagní, 80 g strouhaného sýra

Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a hodíme ji na rozpuštěného másla a asi pět minut dusíme za stálého míchání. Poprášíme moukou a opékáme ještě dvě minuty. Přelijeme mlékem s vývarem, přidáme sůl, pepř a muškátový květ. Při nízké teplotě vše ještě 3 minuty mícháme. Opranou pažitku, pokrájíme a vmícháme do omáčky.
Pekáč vymažeme máslem a část cibulové omáčky vlijeme a pak střídáme s těstovinou a sýrem. Pečeme 20-30 minut.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička