čtvrtek 18. září 2008

Lasagne po milánsku (**)

Složení: 40 dkg lasaňů, 8 dkg másla, 10 dkg šunky, 10 dkg žampionů, 20 dkg rajčat, mletý pepř, sůl, 1 lžíce zelené petrželky, 10 dkg strouhaného sýra
(na velký pekáč: 500 g lasaňů, 60 dkg sýra, 1 kg žampionů, 2,4 kg rajčat, 50 dkg šunky)


Na hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šunku na nudličky, oloupané žampiony na plátky, rajčata, sůl, pepř a dusíme na mírném ohni 10 minut. Do pekáče (remosky) dáváme střídavě směs a lasaně a sýr. Zapečeme cca 40 minut.

Lze přidat i maso v ostré omáčce, při kladení do pekáče. Nebo taky parmskou šunku - celé pláty do každého patra. A nebo taky víc druhů sýrů.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička