Složení: kuřecí vnitřnosti (nebo maso a nebo kombinaci) 500 g, strouhaný sýr, máslo na vymazání lastur, strouhanka, lastury, sůl
Složení na bešamel: 8 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, sůl, žloutek, sardelová pasta (skoro půlka), 1 kostka bujónu, muškátový květ, 3/4 litru mléka (studené)
Vnitřnosti vaříme v papinově hrnci 1/2 hodiny (nebo normálně hodinu), slít a nakrájet (vodu schovat). Rozpusť máslo, přidejte mouku a krém rozmíchejte mimo plotnu. Po malých dávkách přidávej mléko a vždy pečlivě rozmíchej. Když dostoupí varu přidejte vejce, bujón, sardelovou pastu a muškátový květ dle chuti. Kulaté chuti pomohou dvě špetky cukru. Dvacet minut mírně vařit a přidat pokrájené maso. Pokud je směs moc hustá, zředit vodou z masa.
Lastury vymazané máslem a vysypané strouhankou naplníme směsí a klademe na plech posypaný solí (asi kvůli lasturám). Plné lastury posypte lehce sýrem. Pečte půl hodiny v rozpálené troubě.
Poznámka: Jak je to s tou solí na plechu? Hledal jsem recepty s lasturami na plechu, abych rozlouskl letitou otázku, proč je ta sůl na plechu (a kolik ji tam vlastně má být)? Chrání mušle před prasknutím? Ovlivňuje chuť? Podle jiných receptů má být na plechu hodně soli a slouží k tomu, aby se plně mušle při manipulaci s plechem nezvrhly, a taky to pěkně vypadá při servírování. Alternativou k soli je nakrabacený alobal :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tipy a rady do života i do kuchyně
- Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
- Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
- Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
- Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
- Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
- Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
- Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička
Žádné komentáře:
Okomentovat