Tento recept je taky ze seriálu Kluci v akci, z dílu o židovské kuchyni. Lilek nakrájíme na kostičky (podélně na půl, půlku podélně na třetiny a pak na kousky cca 4 x 4 cm) a hodíme do rozpáleného oleje (když je lilek čerstvý nesolit před smažením; oleje cca 5 cm). Nastrouháme oloupaná (konzervovaná) rajčata na slzy a na jemno nastrouháme česnek. Když je lilek světle hnědý, vyndáme ho na misku vyloženou ubrouskem na odkapání oleje. Lilek přidáme k rajčatům a česneku, přidáme citronovou šťávu, na jemno nasekaná nať petržele a sůl a pepř. Necháme vychladnout.
Složení (4 porce): 1 lilek, 200 ml olivového oleje, 2 oloupaná rajčata (nebo celá rajčata z konzervy), 2 stroužky česneku, šťáva z poloviny citronu, lžíce nakrájené petrželové natě, pepř a sůl
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tipy a rady do života i do kuchyně
- Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
- Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
- Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
- Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
- Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
- Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
- Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička
Žádné komentáře:
Okomentovat