středa 27. února 2008

Mrkovový salát (-)

Tento recept je ze seriálu Kluci v akci, z dílu o židovské kuchyni. Mrkev nakrájíme na centimetr a půl tlustá šikmá kola a potom se vaří ve slané vodě, téměř do měkka. Mezitím nakrájíme papriku na kostičky (můžou být i proužky). Až mrkev vychladne, smícháme s paprikou dohromady a přidáme římský kmín, sladkou papriku, sůl, olivový olej a citronovou šťávu. Důkladně promíchat a nechat důkladně proležet v lednici.

Složení (4-6 porcí): 1 kg mrkve, 1 červená čerstvá paprika, šťáva z jednoho citronu, lžička římského kmínu, lžička sladké papriky, lžička soli a 50 ml olivového oleje

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička