úterý 8. prosince 2009

Chumus (arabská pomazánka z cizrny) - (**)

Složení: 150 g cizrny, 1 dcl vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 3 špetky soli, 2 špetky římského kmínu, 0,5 dcl olivového oleje a 100 g sezamové pasty tahini

Cizrnu namočíme, nejlépe na 24 hodin, a pak propláchneme a vaříme do měkka (1-2 hodiny). Všechny přísady až na tahini pastu rozmixujeme na jemno. Nakonec přidáme tahini pastu. Podáváme na miskách s důlkem uprostřed do kterého můžeme dát různé koření a olivový olej. Pasta se nejlépe nabírá útržky pity.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička