neděle 14. září 2008

Zelný salát šéfkuchaře Milana T. (**)

Ingredience: hlávka zelí (lepší starší a větší), voda, sůl, sojová omáčka, černé houby (jidášovo ucho), papriky, žampiony, cukr, ocet

Hlávku zelí rozkrojíme na čtvrtiny a dále na velké (hrubé) kusy). Osolenou vodu ve velkém hrnci přivedeme k varu a v tom spaříme zelí až zesklovatí (5-10 min.) Slijeme vodu. Zakapáme sojovou omáčkou, opepříme. Na nudličky nakrájíme černé houby, které jsme předem namočili ve vodě (cca 2 hod). A přidáme k zelí. Dále krátce povaří v nálevu voda+cukr+ocet nakrájené papriky (zelené a červené pro barevný efekt). Tento nálev nalijeme na spařené zelí. Dále můžeme přidat na másle osmažené žampiónky. Nakonec přidáme trochu oleje.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička