neděle 14. září 2008
Kuře s pórkem a bambusovými výhonky šéfkuchaře Milana T. (á la china) (**)
Ingredience: sojová omáčka, pórek 2 ks, papriky - různé barvy, bambusové výhonky, zázvor čerstvý - kořen, česnek, maso - kuřecí nebo vepřové, česnek (3 stroužky), rýže, Jkrobová moučka, čínské rýžové víno - Chao Sing (můžeme nahradit Cherry), ocet, olej, cukr krystal, pálenku Mao Thai (můžeme nahradit vodkou), černé houhy jidášovo ucho), škrobová moučka
Nakrájíme si ponejprv do misek všechny potřebné ingredience. Papriky na nudličky, maso na větší kostičky, pórek (vymytý) na šikmá kolečka. Maso necháme marinovat v sojové omáčce s pepřem. Houby nakrájíme na nudličky. Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Připravíme si sklenici vody čisté a sklenici vody s rozpuštěnou škrobovou moučkou.
Uděláme omáčku: sojová omáčka - 3 polévkové lžíce, pepř, Chao - Sing nebo Cherry - 1 čaj. lžíce, cukr - 2 čaj. lžičky, a trochu vody (nebo lépe vývar máme-li). Do zálivky nastrouháme zázvor (přiměřeně). Přidáme trochu octa, přilijeme pálenku Mao-Thai (ev. vodku) asi 1/2 dcl. A event. glutasol (nemusí být).
Uvaříme rýži - nesolíme, opláchneme před vařením jen trochu. Vaříme cca 15. min. Před dovařením rýže obalíme marinované maso ve škrobové moučce. Teď pozor vaření nabere nenadálý spád. Vem sobě zástěru kuchařskou. Rozpal wok do ruda a olejem až začne olej trochu kouřit. Na woku pak osmažíme připravené (neosolené!) maso. Pak ho nasypeme do misky. Dolijeme dle potřeby olej a nasypeme papriku, kterou krátce osmahneme a přihodíme pórek. Chvilku dusíme a pak dolijeme trochu vody. Dále dosypeme bambusové výhonky (na nudličky). Na tož vrátíme usmažené maso, přisypeme houby a česnek. Vše zalijeme připravenou omáčkou a škrobem rozpuštěným ve vodě.
Nyní necháme za stálého míchání směs podusit až omáčka zesklovatí požadovaným způsobem.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tipy a rady do života i do kuchyně
- Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
- Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
- Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
- Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
- Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
- Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
- Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička
Žádné komentáře:
Okomentovat