pátek 19. září 2008

Výstavní omeleta (****)

Složení: 3 celá vejce, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky, mléko, velký kus másla

Vejce, cukr a mouku ušlehej v hlubokém talíři, přilij malou sběračku vlahého mléko. Opět rozšlehej. Do rozpálené trouby dej rozpálit pánev a pak na ni rozpustit velký kus másla. Na máslo vlijeme směs a pečeme 10-15 minut dozlatova. Hotovou omeletu potřeme dobrým džemem. Úspěch závisí na pokojové teplotě všech ingrediencí a rozpálené troubě.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička