pátek 26. září 2008

Roláda ála Versailles (Mája) (***)

Složení: 5 vajec, 4 lžíce kakaa, 10 dkg moučkového cukru, 2 šlehačky

Ušleháme 5 žloutků s cukrem a kakaem. Přidáme ušlehaný sníh. Hmotu rozetřeme po alobalu, silně potřeném máslem a posypaném hrubou moukou, který je položen na plechu. Pečeme krátce a prudce. Dáme vychladnout. Potřeme ušlehanou šlehačkou a pomalu rolujeme. Zbylou šlehačkou ozdobíme povrch.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička