čtvrtek 25. září 2008

Pirohy (Emapanády) (**)

Složení: 1 balíček listového těsta, 300g mletého masa (vepřové a hovězí), 3-4 nakládané feferony, vejce, strouhaný sýr, pepř, sůl a sladká paprika

Z mletého masa, pokrájených feferonů, soli, pepře a papriky připravíme náplň. Vyválíme těsto na cca 1,5 mm, vykrojíme čtverce, rozdělíme náplň, dvě hrany potřeme bílkem, přehneme po diagonále a přitlačením okrajů vidličkou uzavřeme. Potřeme žloutkem a posypeme sýrem. Pečeme 20-30 minut na 175°C.

Empanády - náplň šunka sýr a těsto na obdélníky (200g šunky, 100g plátkového sýra).

Varianta - náplň z rybiček v tomatě (na jedno těsto dvě cca 200g krabičky).

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička