čtvrtek 25. září 2008

Petrželová omáčka (bešamelová) (-)

Do mléka dáme plátek cibule, bobkový list, kus muškátové květu, černý pepř a sůl. Lehce ohřejeme a odstavíme ve studené džbánku 40 minut. Zcedíme a přivedeme do mírného varu, spolu s máslem a moukou, za stálého míchání metlou. Přidáme citronovou šťávu a čtyři vrchovaté lžíce petržele na jemno.

Ideální na ryby.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička