úterý 2. října 2007

Zázvorová limonáda (**)

Vždycky jsem ji chtěl ochutnat a tak jsem ji jednou vyhledal na internetu a je výborná. Sodovka místo vody přidá na její říznosti. Čerstvý zázvor nastrouháme, přidáme cukr (dávám třtinový), citronovou šťávu a vodu. Krátce povaříme, scedíme a necháme vychladit. Poté zředíme dle chuti ledovou vodou.
Přidáme-li do zředěné směsi sušené kvasnice a necháme ji přikrytou několik hodin až dní, dokud neustane prudké kvašení, získáme mírně alkoholické zázvorové pivo tzv. ginger beer.

Složení: 250 g zázvoru, 250 g cukru, 250 ml citronové šťávy, 250 ml vody.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička