úterý 2. října 2007

Kotlety alá Ludmila (***)

Do pekáče dáme kotlety (naklepané, malinko osolené, opepřené) rovnou na dno. Zasypat třemi centimetry sýra strouhaného na slzy. Zalít šlehačkou nebo dvěma. Péct přiklopené 45–60 minut (podle tloušťky masa) a pak 15 minut nechat dojít ve vypnuté troubě. Doma to peču na 200 stupňů bez předehřátí (horkovzdušná trouba). Podává se s rýží.

Složení: množství se určuje více méně pohledem; do normální zapékací mísy se vejde tak šest kotlet (mírně se překrývají) nebo 3–4 kuřecí prsa rozkrojená podélně na dva tenčí plátky, cca 600 gm sýra (čím lepší sýr tím lepší), dvě šlehačky (někdy přidávám trochu mléka), sůl a pepř.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička