pátek 26. září 2008

Vaječný punč koňakový (k pití) (***)

Složení: 4-5 žloutků, 25 dkg cukru s vanilkou, 1/2 l smetany, 1 lžička bramborové moučky, 125 g čistého lihu (96°)

Žloutky se třou s cukrem do pěny, přidá se svařený sladká smetana s bramborovou moučkou (svaříme smetanu, v hrnci s dvojitým dnem, s bramborovou moučkou), nakonec líh. Vše se dobře rozkvedlá, dobré je nechat do druhého dne ležet, pak procedit do láhve a...

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička