neděle 14. září 2008

Smetanové brambory (*)

Recept je z Kluků v akci, kde to byla jen příloha. Brambory na jemné plátky (cca 2-3 mm), se slupkou nebo bez, do zapékací misky nebo pekáče a zalít ochucenou smetanou. Do smetany se dá česnek, hodně soli a pepře. Pečeme na 180°C 45-60 minut podle typu brambor.

VARIANTA 1: Smetanové brambory s cuketou
Cuketu nakrájíme na stejně tenké plátky a do zapékací misky je střídáme s plátky brambor. Vznikne lehké letní jídlo.

VARIANTA 2: Smetanové brambory s cuketou a sýrem
Cuketu nakrájíme na stejně tenké plátky a do zapékací misky je střídáme s plátky brambor. Zasypeme strouhaným sýrem a pak zalijeme ochucenou smetanou - trochu Ludmila.

Složení: záleží na počtu porcí a hlavně velikosti zapékací mísy; dvě střední cukety na šest brambor, čtyři stroužky česneku a jedna smetana, eventuálně strouhaný sýr

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička