neděle 28. září 2008

Hrnkové knedlíky (**)

Složení: mouka, vejce, houska nakrájená na kostičky a opečená na másle, máslo, mléko (nejlépe se počítá - porce = 1 vejce, 1 houska)

Keramické hrnky (4-5) se nejprve vytřou máslem a vysypou moukou. 6 žloutků smícháme s mlékem a přisypáváme mouku do lehkého zahoustnutí, pak přidáme opečenou housku a sníh z 6 bílků opatrně vmícháme. Do hrnků dáváme tak do 2/3, protože knedlíky nabudou. Naplněné hrnky dáme do hrnce s vařicí vodou a vaříme ve vodní lázni 25-30 minut.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička