úterý 16. září 2008

Buřtguláš (***)

Složení: olej, cibule, buřt nebo točený salám (oloupat), paprika sladká a pálivá, paprika syrová, majoránka, česnek, brambory, bujón

Množství jednotlivých ingrediencí je na kuchařově úvaze. Do hrnce nalijeme olej, osmahneme cibulku a přidáme buřty (nebo párek na kolečka). Dáme z ohně a zaprášíme sladkou paprikou a dílem i pálivou. Přidáme majoránku a česnek a zalijeme horkou vodou. Jen co voda dosáhne varu přidáme bujón dle množství vody, pokrájené brambory a trochu mouky. Asi po pěti minutách přidáme pokrájenou papriku a vaříme dokud nejsou brambory měkké. Po sundání z plamene přidáme ještě trochu česneku pro chuť.

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička