čtvrtek 9. srpna 2007

Dýňová polévka (nebo cuketová) (***)

Je potřeba: cca 1 kg nastrouhané dýně nebo cukety, dvě kostky vývaru (já kombinuji slepičí a zeleninový), 2 dcl smetany, lžíci hladké mouky, dvě špetky soli a jednu chilli papričku.

Na středně velkou dýni nebo cuketu dej do hrnce 8 dcl vody, uveď do varu a přidej dvě kostky vývaru a dýni/cuketu. Vař asi 5 minut (je hned měkká). Přidej dvě špetky soli, mouku, jednu chilli papričku (nadrtím ji v dlani), smetanu a všechno rozmixuji (na cuketu dávám lžičku cukru, není sladká jako dýně). Potom se ještě vaří deset minut (mírně - pozor ráda utíká!) Nejlepší je ji podávat s tousty na vojáčky.

Varianta z restaurace Albio (*): cibule, sezamový olej, kukuřičný škrob, zeleninový bujón, sojová smetana, mořská sůl, černý sezam a dýně

Žádné komentáře:

Tipy a rady do života i do kuchyně

  • Hovězí - nejlepší (nejměkčí) je kližka - vařit tři hodiny
  • Jablka - oloupaná jablka do citronové vody aby nehnědla
  • Polévkové koření - pažitka, petržel, libeček, celer
  • Rýže - propláchnutou rýži osmahnout na troše oleje a zalít vodou v poměru 1:2 a prudce vařit 7 minut, pak zmírnit a vařit ještě 10 minut; potom nechat 10 minut dojít (časy se liší podle druhu rýže)
  • Vejce - nezávadnost zjistíme prosvícením, jeli obsah jasný a průsvitný je vejce dobré; před vaření na měkko vodu osol, pak prasklé vejce do vody nevyteče
  • Vál - neklouže, podloží-li se vlhkou utěrkou
  • Řízky - nejlepší na řízky je kotleta nebo libová krkovička